Wymagania dyrektywy ciśnieniowej PED (2014/68/UE)









Cel kursu:
Po ukończeniu szkolenia uczestnik:- Zna wymagania związane z wprowadzaniem do użytkowania wyrobów ciśnieniowych o maksymalnym ciśnieniu roboczym, wyższym niż 0,5 bara
- Zna metodologię oceny zgodności, stosowaną dla urządzeń ciśnieniowych
Grupa docelowa:
- Szkolenie dedykowane dla producentów i wprowadzających do obrotu i użytkowania wyrobów ciśnieniowych o maksymalnym ciśnieniu roboczym wyższym niż 0,5 bara
Tryb szkolenia
Stopień kursu
Czas trwania
Wymagania wstępne
Miejsce szkolenia
Zobacz salę szkoleniową
Terminy szkolenia
Agenda
Cena szkolenia
Możliwość uczestnictwa online
Catering
Przeczytaj szczegóły
Kontakt
Szkolenia zamknięte
Certyfikat
Przeczytaj więcej
Zakwaterowanie
Zapraszamy do kontaktu
32 4111 000
info@emt-systems.pl
w celu skonsultowania trafności wyboru szkolenia
Program kursu
- Wprowadzenie - cel stosowania wytycznych oceny zgodności
- Dyrektywa ciśnieniowa 2014/68/UE
- Dyrektywa PED (regulacje prawa europejskiego i prawa krajowego, zakres obowiązywania wymagań prawnych)
- Definicje i określenia stosowane w dyrektywie PED
- Zakres obowiązywania wymagań dyrektywy
- Wytyczne klasyfikacji urządzeń ciśnieniowych, określone na podstawie dyrektywy 2014/68/UE
- Klasyfikacja urządzeń ciśnieniowych
- Klasyfikacja płynów
- Wytyczne stosowania zasad klasyfikacji (zastosowanie tablic i wykresów klasyfikacyjnych)
- Dyrektywa ciśnieniowa 2014/68/UE
- Charakterystyka wymagań zasadniczych z zakresu bezpieczeństwa
- Przykłady wymagań zasadniczych z zakresu bezpieczeństwa
- Procedury oceny zgodności (charakterystyka modułów i procedur oceny zgodności / wytyczne wyboru procedur oceny zgodności / dokumentacja techniczna zastosowana w ocenie zgodności)
- Zadania i obowiązki producenta (Oznakowanie CE, deklaracja zgodności, etykietowanie urządzeń ciśnieniowych)
- Dyrektywy Nowych Ram Prawnych (New Legislative Framework) - znowelizowane wymagania dotyczące uczestników procesu dystrybucji (i wprowadzenia do obrotu) urządzeń i wyposażenia ciśnieniowego
- Normy zharmonizowane (wydane w odniesieniu do wymagań dyrektywy PED)
- Charakterystyka norm zharmonizowanych / praktyczne możliwości zastosowania norm zharmonizowanych
- Zasada domniemania zgodności (cel i możliwości zastosowania zasady domniemania zgodności)
- Ocena ryzyka w uznawaniu zgodności z wymaganiami zasadniczymi
- Istota wymagań dotyczących ryzyka i przebiegu oceny ryzyka
- Akceptowalność zastosowanych rozwiązań technicznych
- Metodyka oceny ryzyka
- Charakterystyka nieprawidłowości występujących podczas przeprowadzania oceny urządzeń ciśnieniowych
- Charakterystyka występujących nieprawidłowości
- Zakres postępowania administracyjnego wobec producenta, importera i dystrybutora
- Odpowiedzialność karna i finansowa - odpowiedzialność za naruszenie wymagań dotyczących oceny zgodności
- Podsumowanie, dyskusja
Wyposażenie laboratorium
Sale i laboratoria szkoleniowa - klimatyzowane, duże i przestronne. Laboratoria sprzętowe.
Poznaj naszą firmę
Potwierdzenia współpracy
Nasi eksperci
Prowadzący szkolenia specjalizują się w dziedzinie budowy i eksploatacji maszyn, ergonomii i inżynierii jakości, systemów bezpieczeństwa pracy, bezpieczeństwa eksploatacji maszyn i urządzeń technicznych oraz oceny zgodności z wymaganiami zasadniczymi, minimalnymi i innymi mającymi zastosowanie dla określonych kategorii wyrobów.
To auditorzy w zakresie systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem pracy i techniki pomiarowej w laboratoriach oraz autorzy i współautorzy kilkudziesięciu publikacji naukowych z zarządzania ryzykiem zawodowym oraz ergonomii i bezpieczeństwa pracy.
Materiały szkoleniowe
Każdy z uczestników naszego szkolenia otrzymuje:
- Skrypt szkoleniowy: Ocena zgodności maszyn i urządzeń technicznych z wymaganiami zasadniczymi Centrum Szkoleń Inżynierskich EMT-Systems.
Catering
Podczas każdego dnia szkoleniowego uczestnicy otrzymują:
- Nielimitowany dostęp do barku kawowego Cechownia Cafe, serwującego herbatę oraz wysokiej jakości świeżo zmieloną kawę. Barek wyposażony jest w:
- NECTO Karisma – profesjonalny ekspres włoskiej produkcji.
- THERMOPLAN BW 4 – profesjonalny ekspres szwajcarskiej produkcji.
- Dwudaniowy obiad – połączenie tradycyjnych, domowych smaków z posiłkami serwowanymi w restauracjach.
Do godz. 16:00 w kawiarence na I piętrze można zakupić również świeże kanapki, ciasta, słodkie i słone przekąski oraz zimne napoje. Po szkoleniu - od godz. 16:00 - zapraszamy do wypróbowania pysznych dań Restauracji Cechownia, przygotowanych przez najlepszych kucharzy w Gliwicach.