Obsługa obrabiarek konwencjonalnych – Tokarz/Frezer
Cel kursu:
Po ukończeniu szkolenia uczestnik:- Samodzielnie pracuje na obrabiarkach tradycyjnych (tokarkach i frezarkach)
- Analizuje dokumentację techniczną
- Prowadzi prawidłowe pomiary warsztatowe
Zobacz, jak wyglądają nasze laboratoria obrabiarek CNC oraz konwencjonalnych:
Pobierzkatalog
Tryb szkolenia
Stopień kursu
Czas trwania
Wymagania wstępne
Miejsce szkolenia
Zobacz salę szkoleniową
Terminy szkolenia
Agenda
dzień 2 godz. 8.00 - 17.00
dzień 3 godz. 8.00 - 17.00
dzień 4 godz. 8.00 - 17.00
dzień 5 godz. 8.00 - 14.00
Cena szkolenia
Możliwość uczestnictwa online
Cena obejmuje
- 41 godzin profesjonalnego kursu praktycznego
- Certyfikat ukończenia kursu w 2 językach – polskim i angielskim
- Materiały szkoleniowe
- Materiały piśmiennicze np. notatnik, długopis (dot. szkoleń stacjonarnych)
- Kompleksową pomoc indywidualnie przydzielonych opiekunów kursu
- Karty Kursantów upoważniające do zniżek w wybranych gliwickich lokalach partnerskich (dot. szkoleń stacjonarnych)
Catering
Przeczytaj szczegóły
Kontakt
Szkolenia zamknięte
Certyfikat
Przeczytaj więcej
Zakwaterowanie
Uczestnikom naszych kursów proponujemy atrakcyjne miejsca zakwaterowania w hotelach o różnym standardzie zlokalizowanym w okolicy miejsca szkolenia:
Schronisko młodzieżowe ŚLĄZACZEK
- ul. Krakusa 16, 44-100 Gliwice
- tel. 32 230 68 31 wew. 372
- Przewidywany koszt 5 noclegów: ok 250-300 zł
- Strona internetowa
Akademiki Politechniki Śląskiej
- Lokalizacja Gliwice, ul. Łużycka
- Informacje w Administracji Osiedla Studenckiego tel. 32 237 26 97
- Cena za nocleg w zakresie 60-78 zł za dobę
- Lista Akademików
Inne możliwości zakwaterowania: lista hoteli
Zapraszamy do kontaktu
32 4111 000
info@emt-systems.pl
w celu skonsultowania trafności wyboru szkolenia
Program kursu
| |
| |
| |
| |
|
Wyposażenie laboratorium
- Tokarkę uniwersalną CORMAK 410x1000/1500
- Tokarkę uniwersalną CORMAK TURN 410x1000 PREMIUM LINE
- Wiertarko-frezarkę MAKTEK XZ 6350ZB
- Wiertarko-frezarkę XL5030 (UWF 125 Servo)
Tokarka CORMAK 410x1000/1500 - może być wykorzystywana do wielu zadań, takich jak toczenie powierzchni wewnętrznych i zewnętrznych, stożków, polerownie, gwintowanie, modułowe i DP, wiercenie i przeciąganie wewnętrzne.
Charakterystyka maszyny:
- Wyposażenie seryjne obejmuje odczyt cyfrowy 3-osi
- Nowoczesne i precyzyjne łożyskowanie wrzeciona
- Duży przelot wrzeciona 52 mm
- Ciężkie łoże z odlewu żeliwnego, szlifowane i indukcyjnie hartowane
- Koła zębate przekładni wzmacniane poprzez hartowanie i dokładne szlifowanie
- Większe możliwości obróbki poprzez wyjmowany mostek
- Osłony bezpieczeństwa zgodne z najnowszymi normami
- Dokładność obróbki: odchyłka kołowości poniżej 0,01 mm, odchyłka walcowości nie więcej niż 0,02 mm dla pomiaru o długości 200 mm, wykończenie powierzchni jest idealnie
- Tokarka wyposażona w mechaniczny hamulec nożny
Tokarka CORMAK TURN 410x1000 PREMIUM LINE
Charakterystyka maszyny:
- Duże osłony uchwytu tokarskiego oraz przestrzeni roboczej
- Zintegrowany układ chłodzenia
- Wyjmowany mostek umożliwia obróbkę elementów o dużej średnicy
- Indukcyjnie hartowane i precyzyjnie szlifowane prowadnice łoża
- Nowoczesne łożyskowanie trzpienia zasadniczego z łożyskami kulkowymi
- Regulacja obrotów i posuwu działająca precyzyjnie
- Łoże urządzenia jest niezwykle odporne na skręcenia i nie ulega wibracji, dzięki czemu spełniony jest podstawowy warunek dokładnego toczenia
Wiertarko-frezarka MAKTEK XZ 6350ZB
Charakterystyka maszyny:
- Frezarka posiada głowicę pionową oraz wrzeciono poziome
- Stożek mocowania narzędzia ISO 40
- Frezarka posiada posuwy robocze w osi X i Y oraz szybki posuw ustawczy w osi Z
- Wysuwane wrzeciono głowicy pionowej
- Posuw mechaniczny w 3 zakresach oraz możliwość automatycznego gwintowania
- Głowica pionowa skrętna w zakresie 0-90°
- Górna belka wysuwana oraz obrotowa
Wiertarko-frezarkę XL5030 (UWF 125 Servo)
Parametry maszyny:
- Wymiary stołu: 1270x300 mm
- Max. przesuw stołu (XYZ): 720/300/400
- Odległość wrzeciona od powierzchni stołu: 35-435 mm
- Końcówka wrzeciona 7:24 ISO40
- Przyśpieszony przesuw stołu: 1000/1000/750 mm/min
- Posuw stołu:zmienny
- Obroty wrzeciona (12): 35-1500 obr/min
- Moc silnika: 3 kW
- Servomotor: 10 Nm
- Wymiary: 1720x1680x1810 mm
- Waga: 1500 kg
Poznaj naszą firmę
Nasi eksperci
Grupa naszych prowadzących to doświadczeni programiści i operatorzy z wieloletnim stażem pracy, egzaminatorzy Okręgowych Komisji Egzaminacyjnych w zawodzie operator obrabiarek skrawających, współpracujący z zakładami przemysłowymi w zakresie programowania i obsługi obrabiarek sterowanych numerycznie oraz szkoleń kursowych. Projektanci i konstruktorzy wdrażający oprogramowanie NX CAM.
Dodatkowo prowadzą działalność doradczą i są ekspertami czasopism branżowych o zasięgu krajowym.
W trakcie szkoleń prezentują rzeczywiste sytuacje, z którymi spotkali się w pracy zawodowej.
Nasi trenerzy są otwarci na sugestie zgłaszane przez kursantów. Wielokrotnie w trakcie szkoleń rozwijane są zagadnienia odbiegające od standardowego programu, które obejmują specyficzne aspekty pracy kursantów.
Zrealizowane kursy prowadzą także do nawiązania współpracy pomiędzy firmą EMT Systems Sp. z o.o. oraz przedstawicielami zakładów przemysłowych, w zakresie: projektów, modernizacji, a także uruchomień linii technologicznych.
Materiały szkoleniowe
Każdy z uczestników naszego szkolenia otrzymuje AUTORSKI PODRĘCZNIK szkoleniowy dostosowany do poziomu danego szkolenia: Obsługa obrabiarek konwencjonalnych.
Materiały używane są podczas prowadzonego szkolenia oraz stanowią kompendium wiedzy do wykorzystania w późniejszej pracy zawodowej.
Opinie o szkoleniu
Catering
Podczas każdego dnia szkoleniowego uczestnicy otrzymują:
- Nielimitowany dostęp do barku kawowego Cechownia Cafe, serwującego herbatę oraz wysokiej jakości świeżo zmieloną kawę. Barek wyposażony jest w:
- NECTO Karisma – profesjonalny ekspres włoskiej produkcji.
- THERMOPLAN BW 4 – profesjonalny ekspres szwajcarskiej produkcji.
- Dwudaniowy obiad – połączenie tradycyjnych, domowych smaków z posiłkami serwowanymi w restauracjach.
Do godz. 16:00 w kawiarence na I piętrze można zakupić również świeże kanapki, ciasta, słodkie i słone przekąski oraz zimne napoje. Po szkoleniu - od godz. 16:00 - zapraszamy do wypróbowania pysznych dań Restauracji Cechownia, przygotowanych przez najlepszych kucharzy w Gliwicach.